Meest gestelde vragen zonnepanelen
Op de omvormer zit een display waarop de opbrengst af te lezen is.
U hoeft de zonnepanelen niet schoon te maken. De zonnepanelen liggen op een schuin dak en hebben een beschermende laag. Dit zorgt ervoor dat een regenbui de zonnepanelen zo weer schoonspoelt. Soms zit er wat meer viezigheid op. Dit heeft weinig tot geen invloed op de opbrengst van de zonnepanelen.
Mocht u de panelen toch schoon willen maken, dan mag u dit niet met kraanwater of schoonmaakmiddelen doen. Hierdoor beschadigen de zonnepanelen. Voor het schoonmaken kunt u regenwater gebruiken.
Wij stellen geen online monitoring in bij zonnepanelen die voor ons op huurwoningen worden geplaatst. In de handleiding, die bij de omvormer is achtergelaten, staat hoe u de online monitoring (opnieuw) kunt instellen. Veel energieleveranciers hebben een app, waarmee levering en teruglevering via de slimme meter wordt weergegeven. Een alternatief is bijvoorbeeld via www.slimmemeterportal.nl; hier kan een account aangemaakt worden waarmee de slimme meter per kwartier wordt uitgelezen.
Nee, helaas zijn niet alle woningen hiervoor geschikt. Woningen met een gedeeld dak, bijvoorbeeld een appartementencomplex of een duplexwoning worden niet individueel uitgevoerd. Ook kijken we naar schaduwval op het dak en of er voldoende ruimte is om de panelen te plaatsen. Als er te veel schaduw is of te weinig ruimte, dan komt u niet in aanmerking voor zonnepanelen. Heeft u een huurachterstand? Dan gaan we met u in overleg om te kijken wat er mogelijk is.
Ja.
Als uw energieleverancier terugleverkosten rekent wanneer u meer stroom teruglevert, is het verstandig om zo weinig mogelijk stroom terug te leveren.
Hoe kunt u dit doen? Probeer de opgewekte energie direct te verbruiken. Zet elektrische apparaten aan op de momenten dat uw zonnepanelen energie opwekken. Op deze manier zorgt u ervoor dat u zo weinig mogelijk stroom teruglevert aan het net en hierdoor dus minder terugleverkosten hoeft te betalen.
Nee, wij verwijderen geen zonnepanelen. Ook al is de besparing op uw energierekening iets minder geworden door de extra kosten, met zonnepanelen is uw energierekening lager dan zonder zonnepanelen. Ga ook niet zelf aan de slag, bijvoorbeel door de zonnepanelen uit te schakelen. Dit is gevaarlijk en kan de installatie beschadigen.
Voor het niet werken van de zonnepanelen verstrekken wij geen vergoeding. In onze spelregels voor zonnepanelen is vermeld dat u als huurder verantwoordelijk bent om regelmatig te controleren of de zonnepanelen nog energie opwekken. Dit kunt u teruglezen op onze website. Na een melding van het niet werken van de zonnepanelen zullen wij dit zo snel mogelijk oplossen.
Ja, dat mag in sommige gevallen. In dat geval doet u zelf de investering in de installatie en blijft de installatie uw eigendom. Dit moet u wel even bij ons aanvragen.
Zodra er buiten onvoldoende licht is om zonne-energie op te wekken, gaat de omvormer automatisch uit. Zodra er weer licht is, gaat de omvormer weer aan en wekt u weer energie op.
Nee.
Nee. De panelen die door ons worden geplaatst zijn meeverzekerd bij de opstalverzekering.
Nee, u hoeft de panelen niet zelf aan te melden. Onze installateur meldt de panelen voor u aan bij de netbeheerder. De netbeheerder geeft het door aan uw energieleverancier.
De huurverhoging gaat in zodra de zonnepanelen op uw dak geplaatst zijn en u begint met het opwekken van zonne-energie.
Dan krijgt u voor deze extra teruggeleverde stroom een terugleververgoeding. Hoeveel u krijgt, hangt af van uw energieleverancier en uw contract.
Dit is afhankelijk van het aantal aanvragen. Door de grote belangstelling moet u uitgaan van een levertijd van 2 à 3 maanden. Wij doen ons best alle aanvragen zo snel mogelijk te verwerken.
Salderen gaat over uw stroom op jaarbasis. Uw energieleverancier doet hiervoor twee dingen.
- Hij kijkt hoeveel 'gewone' stroom u in een jaar van hem gekocht;
- Hij kijkt hoeveel opgewekte stroom u in datzelfde jaar aan hem hebt geleverd )omdat u dat zelf niet hebt gebruikt)
De twee hoeveelheden streept hij tegen elkaar weg. Stel: u heeft 3.000 kWh van de energieleverancier gekocht en u heeft in datzelfde jaar 2.300 kWh aan hem geleverd. Dan is het verschil 700 kWh. Alleen hiervoer betaalt u envergiekosten.
Voor het aanbrengen van de 8 zonnepanelen inclusief het plaatsen van de omvormer, krijg u een netto huurverhoging van € 12,00 per maand, dit telt mee voor uw huurtoeslag.
De opbrengst van de zonnepanelen hangt af van meerdere zaken, zoals het aantal zonuren en hoe het dak ligt ten opzichte van de zon. In het meest gunstige geval zijn de zonnepanelen volledig op het zuiden gericht. De opbrengst zal dan per jaar ongeveer 2.300 kWh zijn. In het ongunstigste geval kunnen de zonnepanelen alleen richting het westen of oosten worden gericht. De opbrengst zal dan ongeveer 1.500 kWh per jaar zijn.
Er worden 8 zwarte zonnepanelen op het dak van de woning geplaatst. In de woning wordt een omvormer geplaatst, deze is nodig om de opgewekte stroom geschikt te maken voor het elektriciteitsnet. Vanaf de omvormer wordt er een kabel naar de meterkast aangelegd. Deze zal zoveel mogelijk worden weggewerkt, maar het kan voorkomen dat hiervoor een elektrabuisje op een muur wordt geplaatst.
Ja, de huurverhoging wordt opgenomen in de nettohuur, dit betekent dat ook de jaarlijkse huurverhoging over dit bedrag wordt berekend. Heeft u recht op huurtoeslag? Dan tellen de kosten van de zonnepanelen mee bij het berekenen van de huurtoeslag.
Terugleverkosten zijn kosten die u betaalt aan uw energieleverancier als u meer stroom opwekt met uw zonnepanelen dan u zelf (direct) gebruikt. Deze extra stroom gaat naar het elektriciteitsnet. Hoeveel u betaalt, hangt af van uw energieleverancier en uw contract.