Bel of Whatsapp ons op 0593-564600

Huurt u een woning, garage of parkeerplaats van Woonservice en wilt u hiervan de huur opzeggen? Dit regelt u eenvoudig via de knop 'Huur opzeggen'.

U kunt dagelijks de huur opzeggen. Woonservice hanteert een opzegtermijn van minimaal 1 maand. Houd er wel rekening mee dat de laatste dag van uw huurcontract altijd een werkdag [maandag tot en met vrijdag] moet zijn.

 

Veel gestelde vragen

Bij voorkeur zegt u de huur op via het Portaal (Mijn Woonservice) of via een e-mail in verband met het invullen van de juiste gegevens. Lukt dat niet? Dan mag u de huur telefonisch opzeggen.

Als iemand in uw omgeving overlijdt, dan is dat een ingrijpende gebeurtenis. Als nabestaande moet u van alles regelen. Ook het voortzetten of opzeggen van de huurovereenkomst.

Medehuurder

Als de hoofdhuurder overlijdt, dan wordt de medehuurder automatisch hoofdhuurder. Dit geldt zowel voor een achterblijvende echtgenoot als voor een medehuurder in een andere samenlevingsvorm. De huurovereenkomst blijft geldig en de medehuurder wordt hoofdhuurder. Vraagt u in dit geval wel een naamswijziging aan, zodat wij er voor kunnen zorgen dat het huurcontract op uw naam komt te staan.

Medebewoner

Bent u medebewoner, maar staat u niet op het huurcontract als medehuurder? En u wilt wel in de woning blijven wonen? In dat geval kunt u een aanvraag indienen om huurder te worden. Dat kan tot zes maanden na het overlijden van de hoofdhuurder. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden.

Inwonende kinderen (weeskinderen)

De wet huurbescherming weeskinderen regelt dat weeskinderen huurbescherming krijgen in woningen van woningcorporaties. Hiermee kunnen thuiswonende, meerderjarige kinderen van wie de ouders overlijden, tot hun 27ste levensjaar in het huis blijven wonen.

Kinderen 16 t/m 22 jaar
Met deze wet wordt een woningcorporatie verplicht om een weeskind kort na het overlijden van de ouder te informeren over de toekomstige woonsituatie en het huurcontract te verlengen tot en met het 27ste levensjaar. Voor ouderloze jongeren van 16 tot en met 22 jaar wordt de huur verlaagd naar de huurtoeslaggrens (kwaliteitskortingsgrens).

Kinderen 23 t/m 27 jaar
Ook voorziet de wet in een tijdelijke huuraanpassing voor ouderloze jongeren in de leeftijd van 23 tot en met 27 jaar die wat draagkracht betreft in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Woonservice levert hier maatwerk en houdt hierbij rekening met:

  • Wat is de nieuwe samenstelling van het gezin? Is er één weeskind of zijn er meerdere weeskinderen?
  • Wat is de woonwens van het weeskind/ gezin?

Kinderen 28 en ouder
Om te voorkomen dat het weeskind vanaf het 28ste levensjaar op straat belandt, kan de woningcorporatie de huur van het weeskind vanaf 28 jaar alleen opzeggen als blijkt dat het weeskind een vervangende passende huurwoning voor onbepaalde tijd kan krijgen.

In de praktijk houdt dit in:

  • Het kind kan onder de ‘ouder voorwaarden / huurprijs in de woning blijven tot er een passende woning voor onbepaalde tijd is gevonden. Woonservice zal bij het beschikbaar komen van een passende woning, deze actief aanbieden.
  • Als het kind in de ouderlijke woning wil blijven wonen en de woning is passend onder de ‘nieuwe voorwaarden en huurprijs’ die op dat moment gelden, mag het kind ook in de woning blijven wonen met een nieuw contract onder de dan geldende voorwaarden en huurprijs.

Mantelzorger

Als mantelzorger heeft u meestal geen recht op de woning. Natuurlijk zijn er een aantal uitzonderingen op deze regel. Bijvoorbeeld als er sprake is van langdurige zorg. Wij passen daarom hiervoor maatwerk toe. Neem contact met ons op via 0593 - 56 46 00.

Ontvangt u huurtoeslag?

Als één van de huurders overlijdt, kan dat van invloed zijn op de huurtoeslag. Bijvoorbeeld omdat het gezamenlijk inkomen verandert. Op de website van de Belastingdienst kunt u hier meer over lezen.

Heeft u zelf een schuurtje gebouwd of laminaatvloer gelegd? En wilt u deze niet meenemen naar uw nieuwe woning? Met de nieuwe huurder kunt u afspraken maken over de overname van deze zaken. Woonservice blijft hier buiten. De afspraken die u maakt zijn tussen u en de nieuwe huurder.

Overname: tussen u en de nieuwe huurder

Het enige wat Woonservice kan doen is uw telefoonnummer doorgeven aan de nieuwe huurder, zodat de nieuwe huurder met u een afspraak kan maken. De afspraken die u onderling maakt, legt  u gezamenlijk vast op het overnameformulier. Dit formulier levert u dan samen met de sleutels in. U mag alleen die zaken in en rondom de woning achterlaten die op het formulier vermeld staan.

Is er nog geen nieuwe huurder?

Dan moeten alle spullen uit de woning worden gehaald. Het huis moet leeg en kaal worden opgeleverd. 

Een deelopzegging doet u gezamenlijk. Hierbij geeft u aan wie in de woning blijft en welke huurder vertrekt. Voor de deelopzegging hanteren wij een opzegtermijn van 1 maand. Om een deelopzegging door te geven, gebruik het formulier op onze website: deelopzegging.